FCT Ultras – de bara växer och växer!

6 januari, 2016

Under Mellandagscupen samlades helt plötsligt ett gäng killar uppe på ståplats när FCT skulle spela sin första match kl. 19:30 på söndagskvällen.

Dessa kallar sig för FCT Ultras – och när de drog igång sina ramsor drog folk på läktarna uppskattat på smilbanden. FCT Ultras är nämligen en samling killar och tjejer som under förra årets säsong startade upp en klack och match efter match blev de bara fler och fler. Under avgörande matchen mot Skövde AIK i oktober räknade de till att det var närmare 70 killar och tjejer i klacken.

De flesta av dem spelar fotboll i antingen TFK:s eller Halvorstorps P04-lag. Alla är dock välkomna, spelare från både IFK och Skoftebyns ungdomslag har varit med. Både killar och tjejer har stått i klacken.

Under Trettondagscupen frågade undertecknad om de fick göra en intervju med någon av dem om just denna klack och det var mycket enkelt att få respons på den frågan. När jag satte mig vid killarna samlades de runt mig likt myror kring en sockerbit.

I dag var de 15-20 stycken som höll igång från 11:00 när första FCT-matchen spelades ända fram till slutsignalen i finalen vid 18-tiden på kvällen. När FCT inte spelade var de i Nya Hallen och körde fotboll på egen hand.

Killarna förklarar hur allt började under förra säsongen:
-Det var Johan Ahlcrona, Theo Bennhage, Jonatan Vennberg, jag och min storebror Måns som började, säger Pelle Bergwall, som är en av de mest pådrivande i klacken. Vi var ju på cupmatchen mot IFK Göteborg och tyckte att det var roligt. Sedan åkte vi till IFK Skövde på bortamatchen och hade gjort flaggor och skyltar. Då var vi kanske sex stycken. Många fick också göra en träning med FCT förra året vilket var jätteroligt!

-Sen blev vi bara fler och fler! Vi har gjort skyltar, flaggor, haft kvittorullar, tifoflagg, facklor, trummor, megafon och hejaramsor.

Spelarna tackar FCT Ultras för det härliga stödet idag
Spelarna tackar FCT Ultras för det härliga stödet idag

Det har verkligen varit uppskattat av alla. Publiken på Edsborg gillar att det blir lite liv och rörelse och några som verkligen uppskattar det är spelarna själva.

-Vilka ”gubbar”, säger Oscar Ehner och ler. De har varit med under båda inomhuscuperna. När vi hade första träningen i måndags och det var tio minusgrader så kommer de dit och skjuter raketer! Det är inte många lag på vår nivå som har det så.

Så var det nämligen. Ett drygt tiotal killar dök upp på första träningen för FCT:s A-lag, trots iskall kyla. Med sig hade de facklor och marschaller och raketer och visade sin uppskattning till A-truppens spelare. Det hela slutade med att Paul Khajo fick uppdraget att fixa fram mackor och dricka till dem att ta för sig av!

Pontus Johansson, vänsterback i FCT, är lika glad för stödet:

-Ja, de är grymma och trogna och har blivit fler och fler för varje match vi spelat.

Vilka var bästa matcherna förra året, frågar jag gänget:

-Utsikten hemma! Vänersborg borta! IFK Göteborg! Skövde AIK hemma! Vårt mål i år är att stötta laget så mycket som möjligt och vara så många vi kan, vi vill bli fler.

FCT Ultras har ett eget Instagram-konto där mycket av deras kommunikation sker. Det kan ni hitta på denna länk. @fctultras
-Följ oss, uppmanar de!
Idag lade de ut en bild på sig själva och en som kommenterade bilden var Kenan Mehovic:
-”Kungar”

Vi som såg Trettondagscupen idag kan också konstatera att det är positiva ramsor. Nino Sahinovic, som nu spelar för VFK men idag i FC Mellerud, fick också stöd av klacken, vilket även Mido i FC Diaspora fick. Verkligen uppskattat av de båda spelarna!

När Svenska Cupen lottades i december nämndes FCT Ultras i sammanhanget när FCT skulle beskrivas på Elena Lövholms blogg på SVT.se.
”Trollhättan lottades mot Häcken, Gefle och Brommapojkarna, och slipper därmed möta några av de gamla profilerna. Men det är nog på just supportersidan som man får försöka mäta sig mot de andra lagen – för inte ska man kunna vinna den här gruppen. Däremot har man nyligen fått sina alldeles egna ultras, som förmodligen är pigga och sugna på att visa sitt stöd i ett lite större sammanhang.

Slutligen. Detta är något killarna och tjejerna verkligen brinner för. FCT-spelarna uppskattar det och publiken på Edsborg gillar det. Nu väntar nya cupmatcher och division 1-spel och vi kan absolut vänta oss stöd från läktarplats från FCT Ultras!

/Benny Johansson

The following two tabs change content below.

Tommi Nyman

Fotograf ochskribent at FC Trollhättan
Har jobbat med FCT.nu sedan säsong 2008. Har världens största FCT-fotoarkiv!

Latest posts by Tommi Nyman (see all)