Lång intervju med Fredrik Sundström – Kulturbäraren!

12 augusti, 2018

Försvararen Fredrik Sundström, 28, är en av de stora kulturbärarna i FC Trollhättan. Han har gjort många säsonger och mål (vilket vi kommer till senare) för FCT genom åren. Vi har tagit oss tid för att lära känna denna underbara person, som alltid sprider glädje runt sig! 

Sundström i full fart

Fakta:
Ålder: 28
Familj:  Ensamstående Bachelor (mamma, pappa, syskon)
Yrke/studier: Grundskollärarstudent

Ah, du ska bli lärare! Välkommen i gänget, det är ett fantastiskt yrke. Vilka ämnen? Vad jag förstår så har du redan gjort mycket för ungdomar i samband med fotbollen här i stan redan?

-Det är en grundlärarutbildning med inriktning mot arbete i fritidshem och även idrott/hälsa där jag kommer att kunna jobba med årskurs 1-6 på grundskolan.

-Ja, jag har ju jobbat på lite olika ställen med ungdomar, ett tag på FCT-akademin och nu senaste halvåret på språkintroduktionsprogrammet på MÅG, vilket varit väldigt givande och en stark bidragande orsak till att jag valt att satsa på läraryrket.

Hur många säsonger har du gjort nu för FCT?
-Jag är inne på min sjätte säsong i FCT.

Du blev “ratad” (eller hur det nu var) och gick till VFK 2014, men kom tillbaka året efter. Vad hände, vill du berätta?

-Inför säsongen 2014 lämnade jag FCT för att jag inte kände fullt förtroende för vår dåvarande tränare. Jag hade haft ett knackigt år med småskador och med den konkurrensen som var då kände jag att jag ville byta miljö, vilket var det bästa som kunde hända mig.

-Jag kom till VFK i precis rätt stund, klubben var på väg framåt, spelade en fantastiskt fotboll och hade grymma ledare och spelare. Jag fick en ledande roll och träffade människor som kommer vara bland mina närmaste vänner livet ut.

Hur vill du beskriva FC Trollhättan idag? Du har varit med några år nu och känner många runt klubben.

-Föreningen FC Trollhättan har utvecklats otroligt mycket under de senaste åren. Proffsigheten har alltid funnits där,  men kanske inte alltid rätt personer. Nu tycker jag man börjar hitta rätt, personer med erfarenhet av hur saker och ting ska styras och vad som krävs av en klubb rent organisatoriskt för att ta de nästa steg som klubben har som mål att göra.

-Men inget av detta är värt något om inte vi spelare presterar. Rekryteringen av tränare och spelare känns mer genomtänkt än tidigare, vilket på sikt kommer ge goda resultat och ta klubben dit man vill.

Fredrik i en skrämmande (?) pose från lägret i Torremolinos i våras. Ett läger spelarna bekostade på egen hand!

Du är en person som har glimten i ögat och gärna bjuder på dig själv. Hur är du privat, när du inte spelar fotboll och istället är med vänner?

-Privat är jag likadan. En omtänksam kille som gärna ställer upp för mina vänner och försöker få folk att skratta. Ganska rapp i käften också, det blir ju en och annan gliring som kanske inte alltid uppskattas, men dessa är gjorda med kärlek :).

I Halvorstorp IS klubblokal finns ett lagfoto på väggen där en väldigt yngre upplaga av dig är med. Nämn en annan person som det gått bra för i fotboll från det fotot!

-Hmm? Ja, man har varit med på några stycken där, men vet inte exakt vilka som hänger kvar. Om det är det fotot jag tror det är, så är de väl framförallt Erik Dahlin som sticker ut med sitt spel i IFK Göteborg. Hoppas han får ett äventyr utomlands någonstans så att han får tjäna ihop lite degos!

-Annars så minns jag inte så mycket om det fotbollsmässiga vid den tiden, men det var en väldigt rolig tid och det har ju gått bra för många av dem vid sidan av fotbollen. Flera av dem tillhör fortfarande idag min närmaste vänkrets. På den tiden var man ju forward, då var ju varje träning och match kul! 🙂

(Den sista kommentaren behöver nog egentligen en följdfråga, undertecknads kommentar, men överlåter den till någon annan)

Ett foto av lagfotot. Erik Dahlin liggande, Fredrik Sundström den ljusaste av dem alla!

-Jag kan även tillägga att det fanns en och annan hemsk frisyr där! Jag har för mig Dahlin hade en riktigt pissgul mittbena med Sune-färg på håret. Även Robin Svensson, tidigare lagkamrat i LSK U19, jobbade väl med en riktigt kriminell Tintin-frilla på den tiden också. Fina minnen och om jag fick chansen att spola tillbaka tiden för några miljoner så hade jag tagit den med en gång!

Några snabba raka:
1-0 eller 5-4? 1-0
Göteborg eller Stockholm? Götlaborg!
Kaffe eller te? Kaffe
Öl eller vin? Rödtjut med NHL och Johan Lundgren
AIK eller Blåvitt? Blåvitt nu när Erik står annars strunt samma
Ishockey eller bandy? Hockey, bandy är en hemsk sport
Morgon- eller kvällsmänniska? Morgon och kvällsman
Pop eller rock? Allätare. Beror på psyke eller mysmode
Göra mål eller rädda på mållinjen? 100% göra mål!

Vilket är ditt bästa minne under de här åren med FCT?

– Mitt bästa minne hittills i FCT är känslan när vi vann serien 2015 efter att jag hade varit iväg 2014 i VFK, vilket också leder in på det värsta minnet.

Vilket är det värsta då?

-Året 2016 när vi helt osannolikt ramlade ur division 1. Med det laget skulle vi aldrig åkt ur. Den skammen man hade inom sig kan inte beskrivas. Man hade ju svikit styrelse och andra personer som jobbar ideellt varje dag för att ta klubben framåt. Men värst var det nog för de supportrar som stöttade oss de året, jag glömmer aldrig Henrik Bengtssons (klackledaren) skrik på övertid i sista kvalmatchen mot Rosengård! Men någonstans återskapades ändå Black Support som har bidragit till så mycket för oss spelare och ledare på senare tid.  

– De bara växer och växer och om vi bara gör vårt på plan, så är jag övertygad om att detta är starten på något väldigt stort!

Några från Black Support och hyllningen till Spiderman, a k a Fredik Sundström

En del av dessa supportrar målade bl a en Spiderman-banderoll till din ära förra året. Dina tankar om det?

-Haha, flaggan ja, vilken hyllning! Det var riktigt roligt och lite rörd blev jag allt. Frågan är om Spiderman-märket har försvunnit från Marias köksgolv än (Maria Jensen i Black Support, undertecknads anm). Kanske inte så smart att spreja den inomhus?

– Tråkigt att man inte får bjuda på Spiderman-masken som målgest, utan att få onödiga gula kort. Men vem vet, någon gång kanske någon skrattar på ett domarmöte och släpper lite på gränserna och låter humorn flöda!?

Varför Spiderman, förresten?
-Haha! Spiderman-idén ploppade upp dagen innan sista matchen mot Skövde AIK när vi vann serien 2015. Jag var en sväng i Göteborg och hälsade på en vän över dagen och så tänkte jag att jag ville göra något roligt om jag skulle gjort mål. Gick då förbi Butterix och tänkte att en Spiderman-mask hade vart kul, men tydligen uppskattas den inte bland domarna så jag fick lägga ur den ur strumpan.

På tal om mål, vet du hur många mål du gjort i FCT? Det vet nämligen jag. För att vara back är det riktigt bra. Du är några mål före ”gamla” goa backar som Björn Andersson och Petter Digneus, vilka också målat en hel del!

-Oj, nej, ingen aning faktiskt men vet att du gjorde någon lista för något år sen och då låg jag väl hyfsat till, hoppas jag är bäste back iallafall. Slår till med 21 mål endast för att klämma in en hyllning till Peter Forsberg, vilken härlig människa och lirare.

Nu hade du faktiskt en VÄLDIG tur! Du svarade ju på frågorna innan matchen Torslanda igår och där  klämde du in ditt 21:a mål för FCT!

Tre spelare i dagens trupp har gjort fler mål än dig, vet du vilka?
-Måste vara Josef Daoud och Pelle Ödlund, men den tredje är klurig. Johan Lundgren då? Fast h-e vad tight det måste vara där mellan oss (straffar borde dock inte vara giltigt enligt mig)!

Haha, du har rätt och Johan Lundgren gjorde sitt 22:a i samma match som du gjorde ditt 21:a! På straff givetvis!

Vi går vidare. Vem är ledaren i truppen, förutom du som kapten och tränare William?

– Vi är ett lag där alla drar åt samma håll, vilket har satt oss i den fina sitsen vi är i idag. En ledare kan ju visa sig på olika sätt, det finns dom som aldrig ger upp och vill vinna till varje pris, sedan finns det de som fläker sig och offrar sin framtida chans till att få barn för att förhindra ett baklängesmål och så har vi de som avgör matcher när det behövs som mest. Alla är man ledare på olika sätt och jag tycker att vi har mixen av alla dessa delar, så förhoppningsvis håller det hela vägen in.

Det var ett oerhört begåvat och fyndigt svar, enligt mig!

Vi tackar därmed Fredrik Sundström för att ha tagit sig tid till den intervju. Vi har båda jobbat på den ett tag, så vi hoppas att allt är till belåtelse!

Nästa gång du kan se ”Fidde” i aktion är på tisdag i DM-kvartsfinalen mot Skövde AIK hemma på Edsborg.

The following two tabs change content below.

Benny Johansson

Ess och skribent at FC Trollhättan
Helgjuten FCT-supporter och statistiknörd som hållit på med FCT-webben sedan starten 2001. Han har inte missat många matcher och skriver nästan alla matchartiklar, både inför och efter. Det står FCT skrivet i benmärgen...

Latest posts by Benny Johansson (see all)