Två nördar kommenterar matchen FCT-Öster!

3 juli, 2016

I morgon kväll möts FC Trollhättan och Östers IF på Edsborg IP. Det blir tredje gången den rödblå klubben gästar Edsborg på senare år.

FCT vann division 1 Södra 2008 före just Öster. Då slutade mötet i Trollhättan 0-0. 2010 hade FCT chansen i den sista omgången av Superettan att vinna med fyra måls marginal mot just Öster för att klara kvalplatsen, men Öster drog det längsta strået och vann den matchen med 2-1. FCT:s målskytt då, tillika den senaste i Superettan, var Agon Beqiri. Han är nu tillbaka i FCT efter en sejour i Qviding och spelar med nummer 100 mot Öster på måndag kväll.

Tillbaka till det där med nördar som rubriken antyder, för nu kommer det lite historik. 2000 stöptes det svenska seriesystemet om. Superettan bildades och det innehöll många intressanta klubbar. Malmö FF, Djurgårdens IF, Västerås SK, Gefle IF, IK Sirius, Kalmar FF, Mjällby AIF och Ljungskile SK, för att nämna några.

Hos de flesta svenska klubbar som hade hemsidor, så fanns det också gästböcker. Tonen var stundtals mycket rå mellan fansen.

Ett gäng, som tyckte om att skriva och diskutera mycket, beslutade sig för att starta upp sidan ”The Loyal Supporter”. Det handlade inte bara om fotboll. Det var musik, politik, intressen, vardagen. De ville slippa den där ”hetsen” som fanns, man kan ju diskutera trots olika lagtillhörigheter.

Undertecknad (Benny) följde den där webbsidan och 2002 när FCT hade bildats, så gjorde jag en ansökan om att få gå med. Detsamma gjorde även Claes Olofsson på ttela, som var ivrig tyckare och tänkare även på den tiden.

Så, där hängde vi. Ett 30-tal supporters från olika klubbar i hela Sverige. På den tiden fanns inga sociala medier som idag, men vi hade vårt egna krypin. Varje dag, år ut och år in. Vi var inte alltid överens, men där fanns respekten, diskussionerna och argumenten om det mesta. Lagen bytte divisioner, men det var aldrig mer än två divisioner som skiljde oss åt.

Man lärde känna varandra utan och innan, kändes det som. De flesta av oss var engagerade i ”våra” klubbars hemsidor på den tiden.

Idag, på senare år, har jag träffat flera av dem i det riktiga livet. Classe såklart, men även de övriga visade sig lika trevliga där, öga mot öga 🙂

En Kalmar-supporter från Stockholm, Hans, som jobbade fackligt för Saab (IF Metall) under den riktigt tuffa perioden på Stallbacka, tog jag en öl med på Butlers och pratade fotboll, Saab, skola och livet.

En annan grymt hängiven människa som heter Martin kom ner från Uppsala för att se Sirius spela bandy mot Gripen. Vi träffades också på Butlers och diskuterade bland annat hans forskning om försurade sjöar. Naturliga eller onaturliga försurningar? Vi fick sedan se världens blötaste bandymatch på Slättbergsbanan, jösses vad det regnade! Han har för övrigt en av Sveriges bästa hemsidor om Bortaguider (http://www.vastrasidan.se/web/hem/)

Stefan, från Stockholm, han är Djurgårdare och världens trevligaste och snällaste. Honom har jag träffat två gånger i Stockholm och man kan sitta och prata fotbollsminnen hur länge som helst med honom. En helt fantastisk människa. Önskar han kunde ta sig från Vällingby hit ner och hälsa på snart.

Magnus, Mjällbys storartade supporter, har jag inte träffat, men det var nära när FCT mötte Frölunda på Ruddalen för många år sen. Han var i närheten och vi pratade bara i telefon. Har för mig att IKEA eller nåt kom i vägen.

Jag har några av alla dessa att träffa kvar på min Bucket List, men tid finns 🙂

Tobias Croby, från Växjö, var på Edsborg 2008 och vi tog bara i hand och ”tjötade” i paus för han skulle med supporterbussen hem igen. Jag mötte honom för något år sen igen i Växjö av en händelse och han visade ett par fina hak där. Det är en riktigt härlig och engagerad person som varit ordförande för East Front.

På måndag möts FC Trollhättan och Östers IF igen. Nämnde Croby kommer upp från Växjö och får såklart övernattning hemma hos mig. Vi ska kommentera matchen ihop via https://fcttv.solidtango.com/live/fc-trollhattan-osters-if på Edsborgs tak. Köp matchen, endast 89 kr!
Det roliga med Öster är också alla deras bortamatcher även TV-sänds på Stars and Stripes i Växjö, så i morgon får de som sitter där och tittar eller följer hemma via datorn en riktigt expertkommentator.
Jag tror att det är första gången som en motståndarröst hörs i en webb-TV-sändning i division 1 i år.

Men vad då nördar? Ja, döm själva:

13445562_10207989801321062_9110731907978650712_n
Benny Johansson, hängiven FCT-supporter

Benny:

-Ja, jag är väl en fotbollsnörd i allmänhet och FCT-nörd i synnerhet. Jag har en Excel-fil med alla matcher, alla målskyttar, statistik när målen gjorts i matcherna, publiksnitt, antal frisparkar, avslut och hörnor (och annat) vi hade under matcherna i Superettan, alla cupresultat…you name it. Fotboll och siffror/statistik är väldigt roligt 🙂 Jag har sett FCT live så långt upp som i Sundsvall, så långt ner som i Malmö. För några år sedan var jag på semester med familjen i Stockholm. Oj, spelade Hammarby-FCT där samtidigt? Vilken tur!
Jag gjorde för ett par år sedan en uppskattning över antalet sidor/artiklar som jag skrivit och publicerat på FCT.nu och kom fram till att det är minst 3 000. Det är ingen överdrift. Nej, jag tänker inte räkna ut tiden jag har lagt ner. Det ger mer energi än det tar.
Aston Villa, IFK Göteborg och FC Trollhättan är mina lag som jag följer sen gammalt.
tobiascroby
Tobias Croby, hängiven Öster-supporter

Tobias:

Till skillnad från Benny är jag ingen statistiknörd, men samlar ändå mina fotbollsminnen i hjärnan. Har som nämnts varit ordförande i Östers supporterförening East Front och varit engagerad där mer eller mindre sedan 1999 och fram till idag då jag är sekreterare i nämnda förening. Har skrivit många spaltmeter om Östers supporterkultur på East Fronts hemsida http://www.eastfront.se. Och sen såklart är Östers IF både mitt första, andra och tredje lag – först därefter så har jag också starka känslor för Aston Villa (liksom Benny för övrigt, stackars oss…). Efter det så kommer resten av Sveriges och världens fotbollslag, men framförallt så brinner jag för supporterkulturen kring fotbollen. Alltså den delen som inte handlar om våld utan om förbrödring, en öl innan och efter match och engagemang för sitt lokala lag.

 Ja, ni läser ju. Vi kanske inte är bäst på fotboll. Men vi är i alla fall bäst på att känna våra klubbar.
Klockan 19 ses vi på Edsborg, men har du inte möjlighet att ta dig dit, så kan du alltså följa matchen här:
https://fcttv.solidtango.com/live/fc-trollhattan-osters-if
Väl mött! På Edsborg eller via webb-TV!
P.S För övrigt var det här en av de roligaste artiklar jag har skrivit och jag ser fram emot morgondagen!
/Benny
The following two tabs change content below.

Tommi Nyman

Fotograf ochskribent at FC Trollhättan
Har jobbat med FCT.nu sedan säsong 2008. Har världens största FCT-fotoarkiv!

Latest posts by Tommi Nyman (see all)