Så spelas kvalet – fakta om kvallagen

19 oktober, 2017

På lördag kl 14:00 startar kvalet till division 1 och för FCT:s del innebär det först hemmamatch mot Eskilsminne IF. Två lag av tre går upp till nästa års division 1 och det står mellan FCT, Lund och Eskilsminne.

Förlorande lag får möta Lunds BK i nästa omgång och det hela är en enkelserie med varsin hemmamatch.

På svenskfotboll.se står att läsa följande om hur kvalet avgörs:

”Varje lag spelar en match mot varje annat lag. Efter varje match genomförs en straffsparkstävling enligt spelreglerna. Är lagens placering avgjord behöver straffsparkstävling inte genomföras. Resultatet i straffsparkstävlingen gäller endast då lagen måste skiljas åt enligt nedan eller för att avgöra vilket lag som ska spela i match nr 2 och nr 3.

Om två eller flera lag efter tävlingens slut har lika poäng avgörs placeringen genom målskillnad, d.v.s. skillnaden mellan gjorda och insläppta mål. Är målskillnaden lika stor, placeras det lag främst som gjort flest mål. Har lagen gjort lika många mål, är lagens inbördes resultat avgörande. Därefter avgör de inbördes resultaten i straffsparkstävlingen. Kan placering ändå inte avgöras utses lagen genom lottning av SvFF:s TK.”

Fakta om kvalmotståndarna

Eskilsminne IF, Helsingborg
Grundat 1928
Tröjor: Gul-Blå
Hemmaplan: Harlyckan
Publikrekord: Ej uppgift
Tidigare möten:
Inga

Eskilsminne IF är en klubb som avancerat snabbt i seriesystemet. Så sent som 2008, det året FCT vann div 1 och gick upp i Superettan, så vann Eskilsminne division 5.

Åren som följde blev väldigt lyckosamma och första året i division 2 spelades 2012. 2014 vann de serien och spelade i division 1 Södra 2015, när FCT samtidigt hade åkt ut och lirade i division 2. Förra året blev laget 3:a i division 2 och i år blev det en kvalplats och 2:a efter förlust i seriefinalen mot Tvååkers IF.

Eskilsminne IF beskriver sig som Skånes största förening med närmare 1500 medlemmar och har drygt 40 lag i seriespel. Klubben arrangerar Eskilscupen varje år.

Det finns föreningar som gör resor snabbt, både upp och ner, och det är fascinerande hur det kommer sig när en förening så snabbt tar sig uppåt. Vi ringde därför Eskilsminnes kansli för att söka svaret på varför just EIF har gjort en sådan resa uppåt. Vi fick till slut tag i Kalle Olsson, sportchef i Eskilsminne:

-Vi satte ett större fokus på seniorlaget ungefär vid den tiden, 2008. Vi tog ett krafttag och började arbeta mer strukturerat och ambitiöst och fick samtidigt en bra grupp. Vi är en stor förening och för att få ut något av våra stora bredd på pojk- och flicksidan så krävs det också seniorlag på en högre nivå än den vi var då. Det går liksom hand i hand.

-På damsidan har vi haft ett lag i division 1 i flera år och i år kom vårt U19 4:a i division 1 Södra Götaland.

Kalle Olsson själv var tränare åren 2009-2012 och har efter det haft funktionen sportchef. Högst delaktig med andra ord i detta:

-Ja, det kan man säga. Vi har haft en långsiktig process där målet är att bli lite bättre för varje år och det är det som har givit effekt och att sen vara färdiga när läget kommer.

Martin Pringle är lagets tränare, det är hans andra säsong

Det blir mest krig, det är vad kval handlar om, säger Mathias Unkuri” i Helsingborgs Dagblad efter att matchen mot Tvååker avslutats i lördags. Unkuri är lagkapten i EIF.

 

Lunds BK, Lund
Grundat 1919
Hemmaplan: Klostergården
Tröjor: Gula
Publikrekord: 5 586 mot Malmö FF

Tidigare möten i division 1:

2011 (LBK 5:a, FCT 9:a)

22/5 Lund-FCT 0-1 (Josef Daoud)
4/9 FCT-Lund 2-1 (Ali Mohammadian, Josef Daoud) Publik.618

2012 (LBK 2:a, FCT 5:a)

3/6 2012 FCT-Lund 1-2 (Bezart Zeqiri) Publik 438
9/9 2012 Lund-FCT 4-1 (Gustaf Rådström)
LBK förlorade kvalet mot IFK Värnamo

2013 (FCT 6:a, LBK 10:a)

21/4 Lund-FCT 0-0
20/10 FCT-Lund 2-0 (Victor Mollapolci 2) Publik 291

2014 (LBK 3:a, FCT 12:a)

18/5 FCT-Lund 3-3 (Josef Daoud, Victor Mollapolci, David Bennhage) Publik 438
6/9 Lund-FCT 3-1 (Josef Daoud)

Salif Camara Jönsson gjorde fyra av de sex LBK-målen mot FCT 2014 och vann skytteligan med hela 27 mål. Då värvades han till Trelleborgs FF.

Andra kända spelare från Lunds BK är bland andra Roger Ljung, Ivo Pekalski och Martin Dahlin.

Att se upp med: Kristian Mjörnman gjorde alla tre målen senast mot IFK Berga (3-1) när kvalspelet säkrades. Lunds trupp består av många lokala killar som spelat juniorfotboll hos dem.

Kommentar från Lunds BK:s sportchef i Sydsvenskan efter avgörandet i lördags:
Vi vet att det är ett lag från division 2 norra Götaland och ett från västra. En bortamatch och en hemmamatch i en trelagsserie, där två lag går upp till division 1. Så på det sättet är läget gynnsamt, sa Bosse Cronqvist”.

Då så. 48 timmar kvar till kick off och kvalstart!

//FCT.nu

The following two tabs change content below.
FC Trollhättans webb-administratör sedan säsongen 2008. Ser så många hemmamatcher jag kan, varje år. Sitter gärna i hytten på Edsborg IP och rapporterar live på everysport.se.